RECEPT

​Fias thai kycklingsoppa

Fräs kycklinglårfilé med curry, chili, torkad koriander( lite!), torkad ingerfära( lite), finhackad paprika & lök.

Fyll på med 0.5 l kokosgrädde & lika mycket vatten.

5 msk fisksås

6 msk oystersås

Kycklingfond

3 klyftor riven vitlök

Sjud i 10 minuter. Red med ljus maizenaredning.

Hoppas det smakar☺️

BRÖDRECEPT

Matsmedjans orginal filmjölklimpa

​​Blanda 8 dl specialvetemjöl, 6 dl grahamsmjöl, 8 tsk bikarbonat, 1 dl valfria frön/torkad frukt. Blanda i 2 l filmjölk, 2dl olja, 4 dl mörk sirap. Blanda runt med en visp alt. händerna. Häll i smörade brödformar (3 raka limpor) 175 grader ca. 1 h, 

temp i mitten 97 grader.

Bondbröd med basilika

​​(4 bröd)

2 kg vetemjöl
2 pkt torrjäst
2 dl hackade örter av främst basilika men också timjan, oregano, dragon eller valfritt
cirka 9 dl vatten, 50 grader varmt
1 msk salt
2 msk socker

Rör ihop jäst, mjöl, örter, salt och socker. Tillsätt vattnet och rör ut tills degen lossnar från kanten. Tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Knåda fem minuter. 

Låt jäsa övertäckt i två timmar. Vält ut degen och skär i limpor direkt på mjölad plåt. Rör degen så lite som möjligt. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. 

Baka i ugnen på 175 grader i 30 - 35 minuter

​Snabb surdegslimpa

Blanda 5dl havregryn, 1 liter grahamsmjöl, 1 liter kokande vatten. Låt stå övertäkt i 1-2 dygn. Blanda 5 dl 39 gradigt vatten med 3 pkt torrjäst eller 150 gram färskjäst, rör om. Häll på ca 6 tsk salt, 1 dl olivolja alt. rapsolja, 1,5 dl sirap samt den snabba surdegen.

Rör om i blandare eller med händerna. Häll på vetemjöl tills degen släpper från bunken. Häll upp på mjölat bord, täck med handduk. Jäs i 1 h. Baka ut till lagom stora lumpor ( i smörad form eller på bakplåt.

Pudra över vetemjöl. Jäs i ytterligare 1 h. Ugn 200 grader ca 25-35 minuter ( syns på färgen när den är klar)

​Saftig dill & potatisruta

​45¤ 1 L vatten blandas med 2 pkt torrjäst. 3 tsk salt, torkad dill 4 msk, ca 5 rivna kalla potatisar, ca 1-1.5 kg specialvetemjöl ( i blandare så ska degen precis släppa från kanten när ni blandar ca 8 min) häll ut på bakbord o låt jäsa 1,5 h, tryck ut i en låg smord ungsform (höjd på degen ca 1 cm) skär med en degskrapa i rutmönster, låt jäsa 1 h.

Ugn 200 grader ca 10-15 min (gyllene färg)​

Grov skållat aprikosbröd

Blanda 1 l hett vatten med ca 1 l grovt rågmjöl & 1 dl hackade torkade aprikoser eller annan torkad frukt & låt stå täckt till kvällen efter

Blanda 1 l 40 gradigt vatten med 4*50 g torrjäst, salt, 1 dl sirap eller honung, ca 3 l grahamsmjöl. degen är bra när den släpper från bunken. (arbeta den minst 5 minuter)

Låt jäsa på bakbord, täck i ca 1 timme. Dela den i 4 bitar (smord brödfor eller bakplåt) i detta stadie försök att låta bli att jobba med degen alltför mycket då de härliga luftbubblorna förstörs. låt jäsa ytterligare 1 h. 180 grader i ca 30 minuter.

​​Restaurang Matsmedjan

Intagsvägen 3 - 37146 Karlskrona

​Telefon​: 0455-16210